Nieuwsbrief 4-11-2022

Agenda:

Woensdag 9 november Lichtjesmiddag op school van 17 uur tot 18 uur. 

 

Lichtjesavond op school

Beste ouders,

Op woensdag 9 november organiseren wij van 17.00 uur tot 18.00 uur de lichtjesavond bij ons op school. Tijdens dit uur bent u van harte welkom om alle gemaakte lampionnen van de kinderen te bewonderen. Op de bijgevoegde plattegrond ziet u hoe de route loopt en waar de lampionnen van de verschillende klassen zijn tentoongesteld. De route start bij de nooddeur van groep 3a, aan de voorkant van de school. De route is éénrichtingsverkeer omdat we veel bezoek verwachten. (zie bijlage)

Na het bezoek aan de lichtjesavond ontvangen de kinderen een snoepje. Op vrijdagavond 11 november is de school niet geopend en zijn er geen leerkrachten aanwezig. 

Tot 9 november!

 

Sociale media & mobieltjes georganiseerd door de 3 basisscholen die gezamenlijk in Campus de Terp komen

Er was aardig wat opkomst en er kan teruggekeken worden op een positieve avond met elkaar. 

Wat is er allemaal aan de orde gekomen? 

 

‘Hoe lang mag mijn kind op een beeldscherm? Welke invloed hebben mobieltjes en sociale media op gezondheid en zelfbeeld? Hoe leer ik mijn kind omgaan met groepsdruk en online pesten?’

 

U herkent deze vragen vast wel. Veel ouders zijn op zoek naar een goede balans als het gaat om het mediagebruik van hun kind(eren).


Sociale media & mobieltjes

Sociale media en mobieltjes hebben een enorme vlucht genomen in de afgelopen jaren. Jong en oud maakt graag gebruik van deze nieuwe mogelijkheden. Dat brengt enerzijds plezier en praktische voordelen, maar als opvoeder wil je je kind natuurlijk ook wapenen tegen de nadelen die bij deze digitale wereld komen kijken. 

 

Inhoud (online) ouderavond

Tijdens deze interactieve avond werd allereerst de digitale belevingswereld van kinderen toegelicht. Vervolgens werden er tips gegeven om de mediaopvoeding van uw kind vorm te geven. De volgende onderwerpen kwamen aan de orde:

Afspraken maken over beeldschermtijd.

Bewaken van de privacy.

Vervelende ervaringen (o.a. online pesten en grooming).

De invloed van media op gezondheid.

 

Over Social Media Wijs

Social Media Wijs is een landelijk trainingsbureau en uitgeverij op het gebied van mediawijsheid en digitale vaardigheden in het onderwijs.

 

!!! In de bijlage is een handout toegevoegd over dit onderwerp. 

 

Hemel en Aarde

Beste ouders,

De lessen in Hemel en Aarde, onze methode voor levensbeschouwing, gaan de komende weken over het onderwerp Klank. Je hebt het vast wel eens geprobeerd. Als je het geluid van een spannende of romantische film uitzet, blijft er niet zoveel van over. De geluiden, de stemmen en de muziek bepalen heel veel van de beleving van het verhaal. Je staat er niet altijd bij stil, maar klanken zijn heel belangrijk voor onze ervaring. In deze lessen ontdekken we samen met de kinderen wat klanken allemaal bij ons losmaken. 

 

Sommige lessen gaan over je stem. Als je goed naar iemands stem luistert, hoor je veel van de emoties en bedoelingen van iemand. Het gaat niet alleen om de betekenis van woorden, maar ook over de klank van je stem. Ook als iemand in een vreemde taal praat, kun je horen of iemand boos of verdrietig of vrolijk is, aarzelt of juist uitbundig is. 

 

Natuurlijk zijn er ook lessen over muziek. Er is een bekend Bijbelverhaal over David, die in zijn jonge jaren muziek maakt voor koning Saul, die zich depressief voelt en door de liederen van David getroost wordt. We vertellen ook een prachtig verhaal uit de Ierse mythologie, waarin ene Lugh de mensen in de stad Tara betovert met zijn muziek. 

 

In bijna alle levensbeschouwelijke tradities bestaan gebruiken waarin klanken een belangrijke rol spelen. We besteden bijvoorbeeld aandacht aan de windgong, die in de boeddhistische leer het kwade verdrijft en het goede oproept. En we ervaren iets van de klankschalen, die een helende werking hebben door de trilling van de klanken. 

In de loop van december bereiden we ons voor op Kerstmis. In de verhalen dit jaar is er bijzondere aandacht voor klanken. Zo vertellen we over de priester Zacharias, die voor de geboorte van zijn zoon Johannes zijn stem verliest en een tijdlang niet kan spreken. En we besteden extra aandacht aan het engelenkoor dat in de kerstnacht te horen is. 

 

Het worden de komende weken klinkende lessen! 

 

Deze week zijn we gestart met de Dramalessen op de woensdag

Woensdag heeft de eerste les drama voor de groepen 3 t/m 8 in de kleutergymzaal plaatsgevonden. Elke week maken ze kennis met een vorm drama. Deze week was dat met de vorm tableaus. 

Bij de spelvorm tableaus bevriezen de spelers een bepaalde handeling, personage of situatie. Hierdoor ontstaat er een levend schilderij/foto. Er wordt niet bewogen of gesproken. 

Alle kinderen wisten niet zo goed wat ze moesten verwachten bij drama. Maar vanaf het eerste moment deed iedereen goed mee en waren ze erg enthousiast. Ze liepen blij de gymzaal uit. Dit belooft dus veel voor de komende lessen! 

 

Handig om te weten vanuit: Voorlichting op scholen.nl

* Criminelen delen snus uit aan kinderen

We zien dat snus razendsnel populair wordt onder jongeren. En dat kan vervelende gevolgen hebben. Politie Amsterdam waarschuwt nu ook voor criminelen die kinderen verslavende snus aanbieden. Het gebeurt steeds vaker dat kinderen uit groep 7, groep 8 en de brugklas deze nicotine-zakjes (gratis) aangeboden krijgen. Criminelen hopen daarmee dat de kinderen er verslaafd aan raken. Als kinderen eenmaal verslaafd zijn, dan verleiden criminelen de kinderen om criminele klusjes uit te voeren in ruil voor snus. Via een video op Youtube probeert de politie kinderen te waarschuwen voor het verslavende middel en hen aan te sporen om melding te doen bij ouders, leerkrachten of politie op het moment dat iemand hen dit aanbiedt.

 

* Instagram gaat pikante foto’s automatisch blokkeren in chatberichten

Vaarwel pikante foto’s! Op Instagram worden binnenkort bedreigingen, scheldpartijen en naaktfotoś geblokkeerd in chatberichten. Het platform wil met een nieuwe functie voorkomen dat gebruikers ongewenste berichten ontvangen. Gebruikers van de app zullen beelden en verrichten dan niet zomaar te zien krijgen, maar alleen als zij daarvoor kiezen. 

 

 

Bijlage:

- Looproute tentoongestelde lampionnen

- Stichting Sport en Welzijn Wieringermeer

- Flyer ouders in evenwicht in kaart

- Handout ouderavond Sociale Media & mobieltjes

 

newsletter newsletter