Nieuwsbrief 28 maart

Oud papier
Morgen, dinsdag 29 maart, staat er een container voor school. Hierin verzamelen wij oud papier. Gedurende de schooldag kunt u uw oud papier hier brengen. 

Open dag
Donderdag 31 maart is het open dag voor (groot)ouders van kinderen op onze school. Via Kwieb hebben de leerkrachten het programma met u gedeeld. U bent de gehele dag welkom om de lessen te komen bekijken. Van 14.00 uur tot 15.00 uur is er een inloopmiddag. U kunt dan samen met uw kind de klas en zijn/haar werk bekijken en een praatje houden met de leerkracht. 

Scholenbezoek
Binnen stichting Sarkon leren wij graag van en met elkaar. Dinsdag 29 maart zullen wij daarom met een afvaardiging van ons team op twee andere Sarkonscholen gaan kijken. Het scholenbezoek richt zich o.a. op thematisch onderwijs, eigenaarschap bij leerlingen en de inzet van onderwijsassistenten. 

Martine Kan, Astrid Moras, Fleur Hoekstra, Marieke van Duin en Inge Heijerman zullen de scholen bezoeken. Margreth Voogel zal daarom voor groep 1-2a staan en Marian Kan voor groep 5. 

Testen verlichting
De bouw van de nieuwe Campus gaat naar alle waarschijnlijkheid in het najaar starten. Wij zijn druk bezig met het bekijken en testen van nieuwe materialen voor in het gebouw, zo ook de verlichting. Vrijdag zijn er daarom verschillende nieuwe soorten verlichting aanwezig in de klassen. We zouden u graag willen vragen om uw kind deze dag een zonnebril op te laten doen, vanwege de mogelijke felle lichten. Alvast bedankt.

Gezinnen uit Oekraïne
Binnen de gemeente Hollands Kroon hebben wij afgesproken dezelfde onderwijsvoorzieningen te bieden als voor vluchtelingen uit andere landen. Dit betekent dat kinderen vanaf groep 3 eerst naar de nieuwkomersklas (NT2-klas) in Middenmeer gaan. De nieuwkomersklas is een speciale voorziening voor kinderen die korter dan een jaar in Nederlands zijn en daardoor de Nederlandse taal onvoldoende beheersen. Zij krijgen in deze klas specifiek Nederlands aanbod. 

Kleuters zullen onderwijs in de reguliere klassen volgen. Ervaring leert dat zij de Nederlandse taal snel oppakken door samen met de Nederlandse kinderen te spelen. De eerste kinderen uit Oekraïne zijn vandaag bij ons op school gestart. Mochten er kinderen uit Oerkaïne bij uw kind in de klas komen, dan wordt u daar via Kwieb van op de hoogte gesteld. 

Vastenactie
Aan de kinderen van de Don Boscoschool, ouders, bekenden en sponsors.

In het kader van de jaarlijkse vastenactie gaan we dit jaar weer een sponsorloop organiseren. De opbrengst hiervan gaat naar Oekraïense vluchtelingen.

Sinds vorige week verblijven er Oekraïense vluchtelingen in en rond Wieringerwerf. Er zijn veel vrijwilligers betrokken om hun verblijf zo aangenaam mogelijk te maken voor deze mensen. We weten natuurlijk niet hoe lang deze mensen hier verblijven, maar hoe mooi zou het zijn als wij met elkaar deze vluchtelingen kunnen helpen. Vanuit de vrijwilligers zijn al veel initiatieven getoond om hun verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Zo ook de vraag of wij geld voor hen willen inzamelen. 

Alle groepen van onze school doen mee. De sponsorloop wordt gehouden op donderdag 7 april op de atletiekbaan bij de Zuiderzeehal. 

De groepen 3-8 lopen de rondjes op de 400 meter baan (maximaal 20). De kleuters hebben hetzelfde rondje, maar krijgen op deze afstand 1 stempel per half rondje. 

Alle kinderen gaan met hun leerkrachten naar de baan en weer terug naar school. 
Er is een BHV post voor pleisters etc. en de OR zorgt voor drinken en iets lekkers voor de kinderen.

Groepen 6, 7 en 8 starten om 9.00 uur tot 10.00 uur. 
Groep 3, 4 en 5 van 11.00 uur tot 12.00 uur en de kleuters van 13.00 uur tot 13.30 uur.
De kinderen gaan voor deze actie op zoek naar sponsoren. Deze kunnen per ronde een bedrag geven, maar handiger is een vooraf afgesproken totaalbedrag. Dinsdag krijgen de kinderen het sponsorblad mee naar huis. Na de sponsorloop komen de kinderen het geld ophalen, eerder geven is natuurlijk ook goed. Het geld graag in de week van 11 t/m 15 april op school inleveren. 

Familie is welkom om te komen kijken. Je kunt koffie en thee kopen voor €0,50, dit komt bij de opbrengst van de doelen. Graag gepast betalen. We hopen voor iedereen een gezellige en sportieve sponsorloop en op een goed resultaat! 

Paasviering
Op Witte Donderdag, 14 april a.s., zal er in onze Christus Koningkerk om 9.00 uur een Paasviering plaatsvinden voor alle kinderen van de Don Boscoschool, ouders, familie en andere belangstellenden. Voor kleine kinderen duurt deze viering echt te lang!

Het samen vieren en zingen zal een belangrijke plaats innemen. De liedjes in de viering worden met filmpjes, tekst en muziek afgebeeld zodat iedereen mee kan doen/zingen. Een afvaardiging van het kinderkoor zal de samenzang in de viering ondersteunen.
Ook zullen enkele kinderen uit diverse groepen een aandeel hebben in de viering en hebben we Pastoor Maciej uitgenodigd om iets te vertellen over de betekenis van de Paaskaars.

Wij hebben de kinderen uitgelegd dat een Paasviering een andere sfeer met zich meebrengt dan de Kerstviering (dus blijven zitten, niet zwaaien, geen heen en weer geloop, maar gepaste rust). Wij vragen u hiermee rekening te houden te houden en niet heen en weer te lopen om te filmen of fotograferen.

Om 8.40 uur lopen wij met de groepen van school richting de kerk, zodat we de viering om 9 uur kan starten. Het streven is om 10.00 uur weer op school te zijn, waarna het gewone lesprogramma voortgezet gaat worden.

Wij gaan er met elkaar een mooie viering van maken en wensen u alvast fijne Paasdagen.
Wendy Putto(O.R.), juf Anja en juf Annelize

Palmzondag vieren in de kerk
Bij Palmzondag hoort het verhaal dat Jezus aankwam in Jeruzalem en door een blije menigte werd ontvangen. Hij was voor hen de koning van de vrede. Geen machtige heerser op een paard, maar eenvoudig op een ezeltje. Er lag geen rode loper voor hem klaar, maar de mensen legden spontaan hun kleren op de weg. En met het zwaaien van palmtakken en vrolijke liedjes haalden ze hem binnen in de stad. 

Kinderen hebben op Palmzondag een speciale rol. Thuis of op school maken ze een feestelijke palmpaasstok. Een mooi versierde stok in de vorm van een kruis, waaraan verschillende etenswaren worden gehangen. Deze hebben allemaal een betekenis, die dit jaar tijdens de viering ook zal worden uitgelegd. Die attributen maken duidelijk dat naast een hoop vrolijkheid, mensen ook verdriet kunnen hebben. Jezus heeft dat zelf meegemaakt, want helaas bleef de stemming in Jeruzalem niet zo vrolijk. Korte tijd later werd Jezus gevangen genomen en aan het kruis geslagen. 

Daarom maken de kinderen hun palmpaasstok ook niet voor zichzelf. Die is bedoeld om weg te geven aan iemand die wel even een opkikkertje kan gebruiken. De feestelijk versierde stok brengt dan wat vrolijkheid bij iemand die het moeilijk heeft. Mocht uw kind ook een palmpaasstok maken, dan is het dus de moeite waard om van tevoren te bedenken voor wie de stok gemaakt wordt. 

Iedereen is van harte welkom in de gezinsviering van Palmzondag, 10 april, om 10.00 uur in de Maria Sterre der Zee kerk te Middenmeer (Brugstraat 36). Daar zal Neem de palmpaasstok mee, dan maken we er een vrolijke viering van.

Palmpaasstokken maken op school
In de groepen 1 t/m 4 is er gelegenheid om palmpaasstokken te maken, voor de kinderen die bij deze gezinsviering aanwezig willen/kunnen zijn. Ook mogen kinderen die aangeven er zelf een goede bestemming voor te hebben een mooie palmpaasstok maken. 

Op vrijdag 8 april is er in de groepen 1 t/m 4 gelegenheid daarvoor op een door de leerkracht aangegeven tijdstip. Uw kind moet hiervoor zelf een stok/kruis meenemen naar school. Een handig formaat voor het kruis is ongeveer 75 cm x 50 cm.

De kinderen nemen ook zelf lekkers/iets leuks mee naar school om de stok te versieren. Wij zorgen voor punaises, crêpepapier (en zo nodig, papieren) haantjes, voorzien van naam van het kind. U mag er zelf ook een broodhaantje op doen natuurlijk. 

De kinderen nemen die dag zelf de versierde palmpaasstok weer mee naar huis, om deze vervolgens mee te nemen naar de kerk op Palmzondag, of naar een andere mooie bestemming. 

Daarom hebben we in de kleutergroepen ouderhulp nodig bij het maken van de stokken voor de kinderen die aangeven dit te willen doen (ouders/ andere familieleden). Ook in groep 3 en 4 is ouderhulp prettig bij het maken van de palmpaasstok. Dat kunt u bij de desbetreffende leerkracht aangeven. De bovenbouw kinderen die een palmpaasstok willen maken mogen dit thuis doen.

Voor info kunt u terecht bij juf Anja (gr 4) of juf Annelize(1-2b).
We zien uw reactie heel graag tegemoet.

Bijlagen
- Sportservice: Apenkooien in de meivakantie
- TC de Maaier: Maak kennis met tennis

newsletter newsletter